بازدید: 15 بازدید
تاریخچه دانشگاه تهران

دانشگاه تهران یکی از دانشگاه‌های بزرگ کشور است که به عنوان نماد آموزش عالی کشور مورد توجه دانشجویان زیادی قرار گرفته است. سالانه افراد زیادی تلاش می‌کنند در این دانشگاه بزرگ درس بخوانند، اما آیا می‌دانید تاریخچه دانشگاه تهران چیست و چه کسی دستور ساخت آن را داده است؟ این دانشگاه از نظر علمی در چه جایگاهی قرار دارد و تحصیل در آن چه مزیت‌هایی خواهد داشت؟

 

معرفی دانشگاه تهران

دانشگاه تهران به عنوان مادر دانشگاه‌های کشور اولین دانشگاهی است که در سال 1313 به دستور رضا شاه پهلوی ایجاد شد. این دانشگاه نماد آموزش عالی کشور است و در زمینی به مساحت 21 هکتار تاسیس شده است. در این مجموعه شما می‌توانید ساختمان دانشکده‌های هنرهای زیبا، ادبیات و علوم انسانی، علوم، فنی، حقوق و علوم سیاسی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و ساختمان کتابخانه مرکزی و مسجد دانشگاه را مشاهده کنید که هر کدام از آن‌ها جایگاه ویژه‌ای را در کشور دارند.

این دانشگاه در حال حاضر در تهران قرار دارد و همه دانشکده‌های آن در مساحت 21 هکتاری نیستند. به عنوان مثال سازمان مرکزی دانشگاه، اداره امور دانشجویی، مرکز بهداشت و درمان دانشجویان، دانشکده محیط‌زیست، جغرافیا و غیره آن در اطراف دانشگاه قرار دارند.

 

جهت اطلاع از  ظرفیت دانشگاه تهران در تمامی رشته‌ها روی لینک کلیک کنید.

 

هدف از تاسیس دانشگاه تهران تجمیع موسسات آموزش عالی در تهران بود تا در آن برای کنترل بیشتر دانشجویان در زمان پهلوی تشکیلات و تنظیماتی انجام بگیرد.

به همین دلیل استفاده از این دانشگاه و فعالیت اساتید بزرگ و برجسته در آن در طی سال‌های متمادی باعث شده که این دانشگاه از نظر جایگاه علمی نه تنها در کشور بلکه در جهان نیز ممتاز شود.

 

معرفی دانشگاه تهران

 

تاریخچه دانشگاه تهران و پیشنهاد ساخت آن

تاریخچه دانشگاه تهران و پیشنهاد ساخت آن را دکتر محمود حسابی در سال 1307 به وزیر فرهنگ وقت خود یعنی دکتر علی اصغر حکمت ارائه داد. علی اصغر حکمت نیز این موضوع را در جلسه هیئت دولت در سال 1312 مطرح کرد و گفت:

«البته که در آبادی و عظمت پایتخت شکی نیست» ولی تنها نقص آشکار آن این است که «انیورسته» ندارد و حیف است که در این شهر نوین از این حیث از دیگر بلاد بزرگ عالم، واپس ماند.»
این صحبت‌ها در آن زمان تاثیر زیادی در حاضرین هیئت دولت گذاشت و برای همین همه افراد به دنبال تاسیس یک دانشگاه در تهران شدند. دولت وقت بودجه اولیه‌ای به مبلغ 250 هزار تومان را در نظر گرفت و به وزارت معارف گفت که برای تاسیس دانشگاه یک زمین مناسب انتخاب کند.

 

انتخاب یک زمین برای تاسیس دانشگاه تهران

بعد از صحبت‌های هیئت دولت در سال 1312 علی اصغر حکمت به دنبال زمینی برای تاسیس دانشگاه بود. در آن زمان زمین‌های زیادی وجود داشتند که علی اصغر حکمت به همراه مشاور خود به نام آندره گدار که یک معمار چیره‌دست فرانسوی بود به دنبال زمین مناسبی جهت تاسیس دانشگاه گشتند.

در میان باغ‌های زیادی که در تهران بودند آن‌ها باغ جلالیه را برای تاسیس دانشگاه تهران انتخاب کردند. صاحبان باغ جلالیه برای فروش زمین خود به چنین افرادی که سود زیادی در آن وجود داشت، میل و رغبت زیادی را نشان دادند.

هر چند که در این میان عده با چاپلوسی خواستند اراضی بهجت‌آباد را برای تاسیس دانشگاه تهران انتخاب کنند؛ اما علی اصغر حکمت موضوع را با رضا شاه در میان گذاشت و بیان کرد که این زمین سیل گیر و عرض آن بسیار کم است. لذا رضا شاه دستور داد که حتما باغ جلالیه را برای تاسیس دانشگاه تهران انتخاب کنند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دانشگاه تهران چه رتبه ای می‌خواهد؟ روی لینک کلیک کنید.

 

طراحی و ساخت دانشگاه تهران

در این بخش از تاریخچه دانشگاه تهران لازم است بیان کنیم که بعد از انتخاب زمین، نوبت به اجرای پی‌ریزی و ساخت دانشگاه می‌رسد. در آن زمان موسیو گدار مسئول تعیین حدود، نرده گذاری، طراحی و اجرای عملیات ساخت دانشگاه تهران شد. در اولین اقدام آن‌ها لوح یاد بود را در 15 بهمن ماه 1313 در محیط دانشگاه تهران قرار دادند که هم‌اکنون در پلکان جنوبی دانشکده پزشکی قرار دارد.

بعد از انجام این کارها همان معمار فرانسوی طراحی پردیس دانشگاه تهران را بر عهده گرفت. او اول خیابان و داخل دانشگاه را طراحی کرد و آن‌ها را به هیئت دولت ارائه داد. پس از دریافت تاییدیه از وزارت دولت عملیات اجرایی آن در 15 بهمن ماه 1313 با درختکاری شروع شد.

طراحی دانشگاه تهران بر اساس معماری دانشگاه‌های برتر فرانسه انجام شده است که حکمت در این خصوص بیان می‌کند:
«نقشه عمومی دانشگاه را یک معمار عالی مقام فرانسوی موسوم به آندره گدار، رئیس‌کل باستان‌شناسی و موزه ایران باستان، دیپلمه مـدرسه عـالی صنایع ظریفه پاریس طرح کرد و نگارنده روز مبارک ۱۵ بهمن ۱۳۱۳ در تالار تشریح آن را به عرض شاه رسانیده و ضمنا توضیحات لازم را تقدیم نمودم و مورد تصویب قرار گرفت.»

در طراحی و ساخت دانشگاه تهران نیز اکثرا از مهندسان فرانسوی استفاده کردند که رونارلد دوبرل، ماکسیم سیرو، آلکساندر موزر، آندره گدار به همراه مارکف و محسن فروغی از جمله آن‌ها هستند.

 

طراحی و ساخت دانشگاه تهران

 

تاریخچه دانشگاه تهران و افتتاحیه رسمی آن

بعد آن که طراحی و ساخت دانشگاه تهران تمام شد. برای افتتاحیه رسمی آن در کشور مراسمی برگزار شد. مراسم افتتاحیه رسمی دانشگاه تهران در 24 اسفند ماه 1313 در روز جمعه انجام شد که مکان برگزاری مراسم آن دانشکده حقوق کنونی است. محمد علی فروغی نخست وزیر آن زمان افتتاح دانشگاه تهران را یک رویدادی فرخنده یاد کرد که در تاریخ فرهنگ ایران ثبت خواهد شد.

 

برای اطلاع از راهنمای ثبت‌نام دانشگاه تهران روی لینک کلیک کنید.

 

در مراسم افتتاحیه رسمی دانشگاه تهران کسانی که قرار بودند این دانشگاه را اداره کنند نیز حضور داشتند. این افراد «دانشکده‌ها طب دکتر لقمان الدوله و دکتر امیراعلم، حقوق دهخدا و صدیق حضرت، ادبیات و علوم صدیق اعلم و میرزا غلام حسین‌خان رهنما و دکتر سیاسی، معقول و منقول حاج سید نصرالله تقوی و بدیع‌الزمان فروزان فر، دانشکده فنی امین رئیس اداره کل صناعت و دکتر حسابی.» بودند.

تاریخچه دانشگاه تهران با ادغام مؤسسه‌های دارالفنون، مدرسه علوم سیاسی، طب، مدرسه عالی فلاحت، مدرسه صنایع و هنر، مدرسه عالی معماری و دانش‌سرای عالی شروع شد و اولین جلسه شورای دانشگاه یک روز بعد از افتتاح رسمی آن در 25 اسفند ماه برگزار شد.

 

سوالات متداول تاریخچه دانشگاه تهران

سال تاسیس و تاریخچه دانشگاه تهران کی است؟

این دانشگاه به صورت رسمی در 24 اسفند ماه 1313 افتتاح شد و از آن به بعد فعالیت خود را آغاز کرد.

 

طبق تاریخچه دانشگاه تهران این دانشگاه با ادغام کدام موسسه‌های آموزشی ایجاد شد؟

بر اساس تاریخچه دانشگاه تهران این دانشگاه با ادغام دارالفنون، مدرسه علوم سیاسی، طب، مدرسه عالی فلاحت، مدرسه صنایع و هنر، مدرسه عالی معماری و دانش‌سرای عالی فعالیت خود را آغاز کرد.

 

طراحی نشان رسمی دانشگاه تهران را چه کسی انجام داده است؟

آرم یا نشان دانشگاه تهران را دکتر محسن مقدم، استاد دانشکده هنرهای زیبایی تهران انجام داده است. این طراحی از روی گچ‌بری دوران ساسانی تقلید شده است.

5/5 - (1 امتیاز)

ادامه مطلب